Wapń jest jednym z najważniejszych dla człowieka pierwiastków. Jest obecny w wielu kluczowych procesach zachodzących w naszym ciele. Znajdziemy go w układach:
Wapń jest potrzebny do odbudowy tkanki kostnej i szeregu innych ważnych procesów zachodzących w naszym ciele. Utrzymanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka jest kluczowe dla zachowania zdrowia. Nie jest to jednak takie proste.
Potrzeba aż trzech czwartych litra mleka dziennie, aby uzyskać zalecaną ilość wapnia. Poza dziećmi bardzo niewiele osób spożywa tyle mleka. Kolejnym pożywieniem bogatym w wapń są migdały i orzechy brazylijskie. Jeśli nie pijesz mleka, powinieneś spożywać aż pół kg migdałów dziennie, aby uzyskać wystarczającą ilość wapnia.
Zielone warzywa liściaste, takie jak brokuły, są również dobrym źródłem tego minerału. Jeśli brokuły byłyby dla Ciebie jedynym źródłem wapnia, musiałbyś spożywać aż… dwa kilogramy dziennie!
Dane wynikające z badania WOBASZ* przeprowadzonego w Polsce w latach 2002-2005 szacują, że średnie spożycie mleka i produktów pochodnych wynosi tylko 51% zalecanego dziennego spożywania u mężczyzn i jedynie 41% u kobiet. Oznacza to, że w porównaniu do zalecanych dla dorosłych dziennych ilości wapnia wynoszących 1000 mg/osobę, u obu płci brakuje aż około połowy tego pierwiastka w codziennej diecie.
Niedobór wapnia w organizmie niestety sprzyja utracie gęstości mineralnej kości. Tylko i aż 1% wapnia występujący poza kośćmi bierze udział w procesach niezbędnych do prawidłowych funkcji życiowych. W przypadku obniżenia poziomu jonów wapnia w tkankach takich jak krew, mięśnie czy mózg, wapń zgromadzony w kościach zostaje przez nie „pożyczony”.
*Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności